Ta strona używa cookie. Informacje o tym w jakich celach pliki cookie są używane znajdziesz w Polityce Prywatności.
W przeglądarce internetowej możesz określić warunki przechowywania i dostępu do cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.   zamknij

Archiwum

Aktualności

Uczyli się żyć z dietą bezglutenową

z dnia 20.03.2017
Na konferencji i warsztatach zatytułowanych „Czy bezglutenowe znaczy gorsze” spotkali się chorzy na celiakię.

Spotkali się by udowodnić, że bezglutenowe nie znaczy mniej apetyczne i dowieść, że życie bez glutenu nie jest trudne. Uczyli się jak przygotowywać potrawy nie zawierające tego składnika, spotkali się z lekarzem, dzielili się doświadczeniem życia z chorobą. W ramach projektu realizowanego przez uczniów II LO w Rzeszowie i Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie, na konferencji i warsztatach zatytułowanych „Czy bezglutenowe znaczy gorsze” spotkali się chorzy na celiakię.

 

 

Celiakia to trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach. Niestety dotyka coraz więcej osób – mówi lek med. Radosława Jakubiec, gastroenterolog

 

 

Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez cale życie. Nie jest to łatwe, ale konieczne, więc każde warsztaty pomagają nam doskonalić kulinarne umiejętności, jak radzić sobie z przygotowaniem posiłków. W miarę upływu czasu, podczas przygotowywania posiłków w domu, radzimy sobie z tym doskonale. Bywa jednak trudno. Każdy wyjazd na wycieczkę czy wyjście na urodziny kolegi, stanowią dla naszych dzieci problem, bo niestety nie mogą jeść tego co wszyscy - mówią rodzice dzieci, które są na diecie bezglutenowej

 

 

Badania dowodzą, że na celiakię cierpi przynajmniej 1% populacji, także w Polsce. Choroba może ujawnić się w każdym wieku. Zarówno wkrótce po wprowadzeniu glutenu do diety dziecka, jak również podczas dorastania, ciąży u kobiet, dużego stresu, po silnej infekcji, poważnej operacji. Obecnie najczęściej wykrywa się celiakię u osób 30-50-letnich, choć zdarzają się przypadki choroby u osób 80-letnich. Kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni.

 

Iwona Kosztyła 


Nasi partnerzy

    

Nasi sponsorzy