Ta strona używa cookie. Informacje o tym w jakich celach pliki cookie są używane znajdziesz w Polityce Prywatności.
W przeglądarce internetowej możesz określić warunki przechowywania i dostępu do cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.   zamknij

Archiwum

Aktualności

Sezon na grzyby

z dnia 09.08.2017
Borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki, gąski. Lato to sezon na grzyby. Uwielbiamy je zbierać, są smaczne, ale te trujące są bardzo niebezpieczne – ostrzega sanepid.
Fot.pixabay.com
Fot.pixabay.com

Grzyboznawca Artur Zamorski z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologcznej radzi, by niewprawieni grzybiarze zabierali ze sobą do lasu atlas. Dodaje, aby nie zbierać grzybów, które pod kapeluszem mają blaszki, bo w ich przypadku najłatwiej się pomylić. Wiele jadalnych jest łudząco podobnych do odmian muchomorów. Często gołąbki czy kanie mylone są z grzybami trującymi. Jeśli mamy wątpliwości przynieśmy grzyby do sanepidu. Ekspert oceni co mamy w koszyku - mówi Artur Zamorski.

 

Nie wolno zbierać grzybów do foliowych torebek. Wtedy łatwiej się zaparzają i nawet te jadalne, mogą spowodować problemy trawienne czy nawet zatrucie. Jeśli do koszyka trafi choć jeden trujący grzyb to cały zbiór niestety powinien trafić do kosza, bo grzyby wydzielają zarodniki, które przenoszą się na inne grzyby.

 

A jeśli po zjedzeniu grzybów poczujemy, że z naszym organizmem dzieje się coś niepokojącego - nie ma na co czekać. Trzeba jak najszybciej udać się do lekarza.

 

Małgorzata Oczoś-Błądzińska

 


Nasi partnerzy

    

Nasi sponsorzy