Dzięki nowym oznaczeniom konsumenci dowiedzą się, czy dany produkt wyprodukowano z organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Jak powiedział w Radiu Via Bogusław Gronko z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych w Rzeszowie oznaczenia odnoszą się jedynie do wyszczególnionych grup produktów.
W myśl przepisów nowe oznaczenia powinny być w kolorach białym i zielonym, ale dopuszczono też – z przyczyn technicznych – kolory biały i czarny. Gość poranka dodał, że brak oznakowania na produkcie nie oznacza, że produkt jest genetycznie modyfikowany. Dr Małgorzata Karbarz z Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego powiedziała w porannym programie, że nowy system znakowania pomoże konsumentom w świadomym wyborze.
Największy obszar upraw genetycznie zmodyfikowanych na świecie znajduje się w Stanach Zjednoczonych i Brazylii. W Polsce obowiązuje zakaz uprawy roślin genetycznie modyfikowanych, ale wiele z nich jest sprowadzanych z zagranicy. Zgodnie z ustawą system znakowania produktów będzie dobrowolny, ale prawo przewiduje kary za fałszowanie informacji o żywności.