24 września 2020

Sezon na grzyby w pełni. W Polsce do obrotu handlowego dopuszonych jest 44 grzyby jadalne.

W lasach pojawiały się gatunki, których od lat nie było – mówił w Radiu Via grzyboznawca Artur Zamorski z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie. Jeśli ktoś ma wątpliwości i podejrzewa, że nie wszystko co trafiło do koszyka jest jadalne, może skorzystać z konsultacji u specjalisty w powiatowej stacji sanepidu. Nasz gość podkreślił, aby zbierać wyłącznie grzyby dobrze nam znane i nie ufać ludowym metodom sprawdzenia grzybów np. poprzez włożenie srebrnej łyżeczki do potrawy grzybowej. Dodał, że w polskich lasach jest wile gatunków podobnych do siebie grzybów jadalnych i silnie trujących.

W Polsce do obrotu handlowego dopuszonych jest 44 grzyby jadalne. Z informacji Wojewódzkiej Stacji Sanepidu wynika, że w ostatnich latach na Podkarpaciu nie było zatruć śmiertelnych grzybami.

Małgorzata Oczoś-Błądzińska