8 września 2021

Sezon na grzyby trwa w pełni. Specjaliści z Inspektoratu Sanitarnego apelują, by szczegółowo przeglądać zebrane grzyby, a w razie wątpliwości zasięgnąć opinii grzyboznawcy w sanepidzie.

Podgrzybki, maślaki kurki. W lasach grzyby obrodziły. Ale ważne by by zbierać te właściwe – jadalne. Artur Zamorski, grzyboznawca, z Wojewódzkiej Stacji Sanitarne-Epidemiologicznej w Rzeszowie odradza zbieranie zbyt małych, bo można je pomylić z trującymi, a także zbyt starych, bo mogą wydzielać toksyny. Jak mówił w porannym programie Radia VIA, zanim wrzucimy grzyb do koszyka warto mu się dobrze przyjrzeć.

Istotny jest sposób przechowywania grzybów. Jak mówił nasz gość grzybów absolutnie nie zbieramy do torebek foliowych.

Nasz gość zaapelował, by grzyby zbierać tak, by nie uszkodzić znajdującej się w podłożu grzybni i nie niszczyć innych, grzybów także tych niejadalnych. W razie wątpliwości co do grzyba, warto zasięgnąć opinii grzyboznawcy. Specjaliści dostępni są w każdej stacji powiatowej sanepidu. A jeśli kupujemy grzyby na targowiskach warto poprosić sprzedawcę o odpowiednie atesty. Z informacji Wojewódzkiej Stacji Sanepidu wynika, że na Podkarpaciu od kilku sezonów nie było zatruć śmiertelnych grzybami.

W Polsce do obrotu handlowego dopuszonych jest 44 grzyby jadalne.

Małgorzata Oczoś-Błądzińska