Polskie rolnictwo ekologiczne w odwrocie. Od 2015 roku aż o 19% zmniejszyła się liczba gospodarstw, także powierzchnia upraw ekologicznych jest mniejsza. W tym samym czasie spadła o ok. 25 proc., to jest z ponad 650 tys. ha do 485 tys. ha. Podwoiła się natomiast liczba przetwórni. W efekcie polscy przetwórcy coraz częściej są zmuszeni do importu surowców z zagranicy. O kondycji rolnictwa ekologicznego, przede wszystkim tego w naszym regionie będą rozmawiać uczestnicy Podkarpackiej Konferencji Rolnictwa Ekologicznego, która odbędzie się w czwartek w Trzcianie.
W naszym regionie także te statystyki nie są najlepsze, jednak ciągle należymy do liderów takiego rolnictwa w kraju – mówi Piotr Puchalski, prezes Związku Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego
Mimo, że kondycja podkarpackiego rolnictwa ekologicznego nie jest najgorsza, rolnicy mają niemało problemów – dodaje Piotr Puchalski