23 lipca 2018

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że w Polsce odnotowywanych jest coraz więcej przypadków bąblowicy.

Zagrożeniem mogą być niemyte owoce leśne, między innymi jagody. Aby uniknąć zachorowania należy w szczególności przestrzegać zasad higieny i dokładnie myć zakupione owoce i warzywa. Dzięki temu pozbędziemy się bakterii, ale też chemii. Jadwiga Brzozowska, instruktor ogrodnictwa mówi, że to, co pochodzi z produkcji wielkotowarowej ma odrobine więcej chemii, niż to, co mamy w naszym ogródku. Owoce i warzywa możemy umyć w mieszance wody z sodą bądź kwaskiem cytrynowym, oczywiście później należy raz jeszcze umyć wszystko pod bieżącą wodą.

GIS alarmuje, że w ostatnich latach liczba chorych wzrosła kilkukrotnie, z czego najwięcej przypadków odnotowuje się latem. W 2011 roku zdiagnozowano bąblowicę u 20 osób w Polsce. W 2017 roku doszło jednak aż do czterokrotnie większej liczby zachorowań – chorobę rozpoznano u prawie 80 pacjentów. 

Agnieszka Radochońska-Kloc