16 lipca 2020

fot.pixabay

Brudne lodówki, źle przechowywana żywność. Podkarpacki sanepid skontrolował restauracje, bary, kawiarnie, sklepy spożywcze i automaty do lodów. Bilans letnich kontroli w punktach z gastronomią w regionie to 34 mandaty.

Od początku czerwca sanepid stwierdził nieprawidłowości w co 7 kontrolowanym punkcie gastronomicznym na terenie Podkarpacia. Sprawdzane są zwłaszcza punkty w miejscowościach turystycznych i na tarasach do miejscowości wypoczynkowych – mówi Alina Woźnica z Oddziału Higieny Żywienia i Żywności Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.

Najczęstsze zaniedbania w obiektach gastronomicznych to brak czystości i przeterminowana żywność – wymienia Alina Woźnica. Ale uchybień inspektorzy dopatrzyli się znacznie więcej.

Inspektorzy wystawiali do tej pory 34 mandaty karne. Sanepid zapowiada kolejne kontrole. Nieprawidłowości do sanepidu mogą zgłaszać również klienci.

Małgorzata Oczoś-Błądzińska