8 sierpnia 2019

Bąblowica to choroba odzwierzęca, którą wywołują larwy tasiemca bąblowcowego. Larwy te w organizmie człowieka rozwijają się w postaci cyst – jam przypominających pęcherze. Żywicielami tasiemców są np. psy, zwierzęta hodowlane (świnie, krowy, konie), zwierzęta jeleniowate, lisy i małe gryzonie. Człowiek bąblowcem zaraża się w momencie spożycia jaj tasiemca, które znajdują się np. na owocach leśnych, ale także na owocach lub warzywach, które rosną w naszych przydomowych ogródkach. Jak mówi Małgorzata Witas z Odziału Epidemiologii Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Rzeszowie, aby uniknąć zakażenia bąblowcem należy przestrzegać podstawowych zasad higieny. 

Zapytaliśmy mieszkańców Rzeszowa czy słyszeli o tej chorobie zwanej bąblowicą. 

 

Tasiemiec bąblowcowy najczęściej umiejscawia się w płucach, wątrobie, oku i układzie nerwowym. Bąblowica może w organizmie człowieka rozwijać się przez wiele lat, nie dając żadnych objawów.  Choroba ta często wykrywana jest przypadkowo przy badaniach takich jak USG jamy brzusznej lub zdjęcia RTG klatki piersiowej. Leczenie bąblowicy jest trudne i bardzo długie.

Agnieszka Bojda