26 marca 2024

Na Podkarpaciu działa ponad 900 Kół Gospodyń Wiejskich.

Szukają starych przepisów, przygotowując według tych receptur zapominanie dziś potrawy, które przed laty przygotowywały ich babcie czy prababcie. Tak na nasze stoły trafiają między innymi tradycyjne wiejskie proziaki, pierogi, gołąbki czy ciasta. Przed świętami dzielą się nie tylko wyszperanymi przepisami, ale także tym co przygotowały. Podczas jarmarków, pokazów czy prezentacji w szkołach przypominają młodemu pokoleniu jak wyglądał tradycyjny wielkanocny stół, jakie produkty tradycyjne dominowały, oraz jakie tradycje towarzyszyły przygotowaniom do świąt oraz ich przeżywaniu. Mowa o Kołach Gospodyń Wiejskich.

Należą do nich zarówno starsze doświadczone gospodynie, jak i coraz młodsze pokolenie kobiet, które chcą kultywować tradycje kulinarne i kulturowe swoich miejscowości czy gmin. Wspieramy ich w tej działalności – mówi Dorota Jamrozy, kierownik Działu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie.

Na Podkarpaciu działa ponad 900 Kół Gospodyń Wiejskich.

 

Iwona Kosztyła

Skip to content