16 lutego 2023

W cukierniach praca trwa nieprzerwanie od kilkunastu godzin. Przygotowania do Tłustego Czwartku ruszyły kilka dni wcześniej.

Z budyniem, czekoladą czy nadzieniem porzeczkowym– oferta słodkości jest bogata, jednak od lat największą popularnością cieszą się pączki z marmoladą różaną. Rzeszowską cukiernię Orłowski-Rak odwiedziła Małgorzata Oczoś-Błądzińska, która podglądała pracę cukierków i dopytywała o sekret tradycyjnego pączka.

Posłuchaj:

Pączek to prawdziwa bomba kaloryczna – średnio jeden taki smakołyk to 400 kalorii. Zgodnie z tradycją, aby zapewnić sobie pomyślność, trzeba spróbować przynajmniej jednego, dlatego dzisiaj możemy jeść pączki bez wyrzutów sumienia.

Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tradycja jedzenia pączków sięga XVI wieku.

Małgorzata Oczoś-Błądzińska

Skip to content