Tradycja obdarowywania gości weselnych szyszkami, czyli wypiekami z ciasta, sięga XIX wieku – mówi Agata Witowicz z Muzeum Etnograficznego w Rzeszowie. Choć, jak dodaje, genezę można odnaleźć w czasach starożytnych.
To właśnie w XIX wieku pojawił się zwyczaj wypiekania szyszek z ciasta drożdżowego, które przyjmowało rożne formy. Po wojnie zwyczaj wyrabiania szyszek w naszym regionie reaktywowała pani Adela Filipowa z Chmielnika.
Kontynuatorką tradycji wyrabiania szyszek weselnych jest siostrzenica Adeli Filipowej, pani Elżbieta Filip-Drąg, która poprowadzi niedzielne warsztaty tworzenia szyszek weselny. Podczas spotkania w Muzeum Etnograficznym w Rzeszowie będzie można poznać składniki na ciasto, z których wyrabia się szyszki i poznać techniki tworzenia figurek.
Warsztaty odbędą się w niedzielę 26 listopada w Muzeum Etnograficznym im. Franciszka Kotuli w Rzeszowie. Rozpoczną się o godz. 12:00. Na warsztaty obowiązują zapisy.